Tabader

TABADER’den sektöre insan kaynağı ve eğitim desteği

TABADER’den sektöre insan kaynağı ve eğitim desteği

Eyl 25, 2022

İDMA Fuarı’yla eş zamanlı olarak İstanbul Fuar Merkezi’nin Pamukkale Toplantı Salonu’nda düzenlenen “TABADER Uluslararası Sertifikalı Değirmencilik Eğitimi” 21-23 Mart 2019 tarihleri arasında 100’den fazla kursiyerin katılımıyla gerçekleştirildi. TABADER söz konusu eğitim programıyla, uluslararası düzeyde sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacına yönelik hedeflerini yerine getirmeyi amaçlıyor.

Sektörün eğitimli işgücüne olan ihtiyacına cevap vermek isteyen TABADER, değirmencilik eğitimi programlarına bir yenisini ekledi. Tahıl ve bakliyat sektörünün öncü kuruluşlarından TABADER, İDMA 2019 Fuarı ile eş zamanlı olarak 21-23 Mart 2019 tarihleri arasında “Uluslararası Sertifikalı Değirmencilik Eğitimi” verdi. İngilizce ve Türkçe olarak düzenlenen ve 3 gün süren sertifikalı eğitim programında katılımcılar değirmencilik sektörel ekonomisi, yeni ürünler, AR-GE, fabrikalarda enerji yönetimi, diyagram, lisanslı depoculuk, kalite kontrol, zenginleştirme, rasyon hazırlama, değirmen makineleri, otomasyon, makine bakım onarım gibi geniş bir alanda bilgi sahibi oldu. Akademisyenler ve sektörün uzman isimleri tarafından verilen eğitimlere 100’den fazla kursiyer katıldı. Alman Değirmencilik Okulu’nda eğitim vermiş eğitimciler de eğitimlere katkı sağladı.

Katılımcılar arasında teknik personel,  sektörde çalışmak isteyen kişiler ve üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim gören öğrenciler yer aldı.

TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, derneğin verdiği eğitimin sektörün ihtiyaç duyduğu eğitimli iş gücünü temin etme yoluna bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Bayram, eğitim programının önemini şöyle açıkladı: “Değirmencilik sektörü, makarna, un, bakliyat, yem, bulgur, pirinç, irmik, nişasta gibi dünyanın en büyük gıda grubunu içermektedir. Bu konuda Türkiye hem üretimde, hem ihracatta ve hem de makine üretiminde lider ülkelerden birisi durumundadır. Sektörün en büyük açığı ise yetişkin insan kaynağıdır. Son yıllarda gençlerin sektöre ilgisi gün ve gün artmaktadır.” Sektörün çok büyük bir insan kaynağı ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Bayram, bu açığın kapatılması için TABADER’in düzenli bir şekilde Sertifikalı Değirmencilik Eğitimi vermeye devam edeceğini kaydetti.

Eğitimlerin ülke genelindeki üniversitelerle yakın temas içerisinde gerçekleştirildiğine değinen Bayram, şunları söyledi: “TABADER’in temel mottosu olan ‘Eğitime destek-Genç Tabader’ kapsamında bu eğitimlerde değirmencilikle ilgili üniversite bölümlerinden Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu MYO ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Teknik MYO okullarının Un ve Unlu Mamulleri bölümlerinde okuyan 20’şer öğrenciye ve 5’er öğretim elemanına TABADER Uluslararası Sertifikalı Değirmencilik Eğitimine katılımları için kontenjan ayrılarak, eğitimlere dâhil edilmiştir. Ayrıca, bu yıl Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden 5 öğrenciye de kontenjan sağlanmıştır.” Bayram ayrıca,  bu programa katılan kursiyerlerin sektörün önemli isimleriyle bir araya gelerek aynı havayı teneffüs ettiklerini ve bunun kendileri için önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Eğitime katılan ve sektörün geleceğini temsil eden üniversite öğrencileri programın kendileri ve sektör için son derece olumlu olduğunu dile getirdi. TABADER Genel Sekreteri Hülya Duman, programın ardından çok sayıda olumlu geri bildirim aldıklarını ve öğrencilerin bu eğitimden çok yararlandıklarını söyledi. TABADER olarak yüzünü sektöre çevirmiş öğrencilerle iletişimlerini kalıcı hâle getirmek istediklerini dile getiren Hülya Duman, gençlerin taleplerini dinlediklerini ve ileriki çalışmalarında aldıkları talepleri kesinlikle dikkate alacaklarını belirtirken, öğrencilerle aralarında kurulan güven ilişkisinin kursiyerlerin eğitim programındaki memnuniyetlerinden kaynaklandığına dikkat çekti.

TABADER